Saturday, 3 March 2012

MULTIPLE CHOICE SOLVED QUESTIONS ENGLISH LITERATURE

This is a set of 60 Questions on English Literature
Very useful for
UGC NET Exam
PGT Teachers exam
UPSC Civil Services Exam
and any other exam which contains multiple Choice Objective type Questions on English Literature

1. The epigraph of The Waste Land is borrowed from?

(A) Virgil

(B) Fetronius

(C) Seneca

(D) Homer

2. Who called ‘The Waste Land ‘a music of ideas’?

(A) Allen Tate

(B) J. C. Ransom

(C) I. A. Richards

(D) F. R Leavis

3. T. S. Eliot has borrowed the term ‘Unreal City’ in the first and third

sections from?

(A) Baudelaire

(B) Irving Babbit

(C) Dante

(D) Laforgue

4. Which of the following myths does not figure in The Waste

Land?

(A) Oedipus

(B) Grail Legend of Fisher King

(C) Philomela

(D) Sysyphus

5. Joe Gargery is Pip’s?

(A) brother

(B) brother-in-Jaw

(C) guardian

(D) cousin

6. Estella is the daughter of?

(A) Joe Gargery

(B) Abel Magwitch .

(C) Miss Havisham

(D) Bentley Drumnile

7. Which book of John Ruskin influenced Mahatma Gandhi?

(A) Sesame and Lilies

(B) The Seven Lamps of Architecture

(C) Unto This Last

(D) Fors Clavigera

8. Graham Greene’s novels are marked by?

(A) Catholicism

(B) Protestantism

(C) Paganism

(D) Buddhism

9. One important feature of Jane Austen’s style is?

(A) boisterous humour

(B) humour and pathos

(C) subtlety of irony

(D) stream of consciousness

10. The title of the poem ‘The Second Coming’ is taken from?

(A) The Bible

(B) The Irish mythology

(C) The German mythology

(D) The Greek mythology

11. The main character in Paradise Lost Book I and Book II is?

(A God

(B) Satan

(C) Adam

(D) Eve

12. In Sons and Lovers, Paul Morel’s mother’s name is?

(A)Susan

(B)Jane

(C)Gertrude

(D) Emily

13. The twins in Lord of the Flies are?

(A)Ralph and Jack

(B) Simon and Eric

(C) Ralph and Eric

(D) Simon and Jack

14.Mr. Jaggers, in Great Expectations, is a

(A) lawyer

(B) postman

(C)Judge

(D) School teacher

15. What does ‘I’ stand for in the following line?

‘To Carthage then I came’

(A) Buddha

(B) Tiresias

(C) Smyrna Merchant

(D) Augustine

16. The following lines are an example……… of image.

‘The river sweats

Oil and tar’

(A) visual

(B) kinetic

(C) erotic

(D) sensual

17. Which of the following novels has the sub-title ‘A Novel Without a Hero’?

(A) Vanity Fair

(B) Middlemarch

(C) Wuthering Heights

(D) Oliver Twist

18. In ‘Leda and the Swan’, who wooes Leda in guise of a swan?

(A) Mars

(B) Hercules

(C) Zeus

(D) Bacchus

19. Who invented the term ‘Sprung rhythm’?

(A)Hopkins

(B)Tennyson

(C)Browning

(D)Wordsworth

20.Who wrote the poem ‘Defence of Lucknow’?

(A) Browning

(B) Tennyson

(C) Swinburne

(D) Rossetti

21.Which of the following plays of Shakespeare has an epilogue?

(A) The Tempest

(B) Henry IV, Pt I

(C) Hamlet

(D) Twelfth Night

22. Hamlet’s famous speech ‘To be,or not to be; that is the question’

occurs in?

(A) Act II, Scene I

(B) Act III, Scene III

(C) Act IV, Scene III

(D) Act III, Scene I

23. Identify the character in The Tempest who is referred to as an honest old counselor

(A) Alonso

(B) Ariel

(C) Gonzalo

(D) Stephano

24. What is the sub-title of the play Twelfth Night?

(A) Or, What is you Will

(B) Or, What you Will

(C) Or, What you Like It

(D) Or, What you Think

25. Which of the following plays of Shakespeare, according to T. S.

Eliot, is ‘artistic failure’?

(A) The Tempest

(B) Hamlet

(C) Henry IV, Pt I

(D) Twelfth Night

26. Who is Thomas Percy in Henry IV, Pt I?

(A) Earl of Northumberland

(B) Earl of March

(C) Earl of Douglas

(D) Earl of Worcester

27. Paradise Lost was originally written in?

(A) ten books

(B) eleven books

(C) nine books

(D) eight books

28. In Pride and Prejudice, Lydia elopes with?

(A) Darcy

(B) Wickham

(C) William Collins

(D) Charles Bingley

29. Who coined the phrase ‘Egotistical Sublime’?

(A) William Wordsworth

(B) P.B.Shelley

(C) S. T. Coleridge

(D) John Keats

30. Who is commonly known as ‘Pip’ in Great Expectations?

(A) Philip Pirrip

(B) Filip Pirip

(C)Philip Pip

(D) Philips Pirip

31. The novel The Power and the Glory is set in?

(A)Mexico

(B) Italy

(C)France

(D) Germany

32. Which of the following is Golding’s first novel?

(A) The Inheritors

(B) Lord of the Flies

(C) Pincher Martin

(D) Pyramid

33.Identify the character who is a supporter of Women’s Rights in Sons and Lovers?

(A) Mrs. Morel

(B) Annie

(C) Miriam

(D) Clara Dawes

34. Vanity Fair is a novel by?

(A) Jane Austen

(B) Charles Dickens

(C) W. M. Thackeray

(D) Thomas Hardy

35. Shelley’s Adonais is an elegy on the death of?

(A) Milton

(B) Coleridge

(C) Keats

(D) Johnson

36. Which of the following is the first novel of D. H. Lawrence?

(A) The White Peacock

(B) The Trespasser

(C) Sons and Lovers

(D) Women in Love

37. In the poem ‘Tintern Abbey’, ‘dearest friend’ refers to?

(A) Nature

(B) Dorothy

(C) Coleridge

(D) Wye

38. Who, among the following, is not the second generation of British

Romantics?

(A) Keats

(B) Wordsworth

(C) Shelley

(D) Byron

39. Which of the following poems of Coleridge is a ballad?

(A) Work Without Hope

(B) Frost at Midnight

(C) The Rime of the Ancient

Mariner

(D) Youth and Age

40. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamphlet—

(A) P. B. Shelley

(B) Charles Lamb

(C) Hazlitt

(D) Coleridge

41. Keats’s Endymion is dedicated to?

(A) Leigh Hunt

(B) Milton

(C) Shakespeare

(D) Thomas Chatterton

42. The second series of Essays of Elia by Charles Lamb was published in?

(A) 1823

(B) 1826

(C) 1834

(D) 1833

43. Which of the following poets does not belong to the ‘Lake School’?

(A) Keats

(B) Coleridge

(C) Southey

(D) Wordsworth

44.Who, among the following writers, was not educated at Christ’s Hospital School,

London?

(A) Charles Lamb

(B) William Wordsworth

(C) Leigh Hunt

(D) S. T. Coleridge

45. Who derided Hazlitt as one of the members of the ‘Cockney School of Poetry’?

(A) Tennyson

(8) Charles Lamb

(C) Lockhart

(D) T. S. Eliot

46. Tennyson’s poem ‘In Memoriam’was written in memory of?

(A) A. H. Hallam

(B) Edward King

(C) Wellington

(D) P. B. Shelley

47. Who, among the following, is not connected with the Oxford Movement?

(A) Robert Browning

(B) John Keble

(C) E. B. Pusey

(D) J. H. Newman

48. Identify the work by Swinburne which begins “when the hounds of spring are on winter’s traces..”?

(A) Chastelard

(B) A Song of Italy

(C) Atalanta in Calydon

(D) Songs before Sunrise

49. Carlyle’s work On Heroes, HeroWorship and the Heroic in History is a course of?

(A) six lectures

(B) five lectures

(C) four lectures

(D) seven lectures

50. Who is praised as a hero by Carlyle in his lecture on the ‘Hero as King’?

(A) Johnson

(B) Cromwell

(C) Shakespeare

(D) Luther

51. Identify the work by Ruskin which began as a defence of contemporary landscape artist especially Turner?

(A) The Stones of Venice

(B) The Two Paths

(C) The Seven Lamps of Architecture

(D) Modem Painters

52. The term ‘the Palliser Novels’ is used to describe the political novels of?

(A) Charles Dickens

(B) Anthony Trollope

(C) W. H. White

(D) B. Disraeli

53. Identify the poet, whom Queen Victoria, regarded as the perfect poet of ‘love and loss’—

(A) Tennyson

(B) Browning

(C) Swinburne

(D) D. G. Rossetti

54. A verse form using stanza of eight lines, each with eleven syllables, is known as?

(A) Spenserian Stanza

(B) Ballad

(C) OttavaRima

(D) Rhyme Royal

55. Identify the writer who first used blank verse in English poetry?

(A) Sir Thomas Wyatt

(B) William Shakespeare

(C) Earl of Surrey

(D) Milton

56. The Aesthetic Movement which blossomed during the 1880s was not influenced by?

(A) The Pre-Raphaelites

(B) Ruskin

(C) Pater

(D) Matthew Arnold

57. Identify the rhetorical figure used in the following line of Tennyson “Faith un-faithful kept him falsely true.”

(A) Oxymoron

(B) Metaphor

(C) Simile

(D) Synecdoche

58. W. B. Yeats used the phrase ‘the artifice of eternity’ in his poem?

(A) Sailing to Byzantium

(B) Byzantium

(C) The Second Coming

(D) Leda and the Swan

59. Who is Pip’s friend in London?

(A) Pumblechook

(B) Herbert Pocket

(C) Bentley Drummle

(D) Jaggers

60. Who is Mr. Tench in The Power and the Glory?

(A) A teacher

(B) A clerk

(C) A thief

(D) A dentist

ANSWERS:

1 D
2 A
3 C
4 D
5 C
6 A
7 C
8 A
9 B
10 A
11 B
12 C
13 A
14 A
15 D
16 C
17 A
18 D
19 A
20 C
21 A
22 D
23 C
24 B
25 B
26 A
27 D
28 B
29 C
30 C
31 A
32 B
33 A
34 C
35 C
36 A
37 B
38 B
39 C
40 A
41 A
42 D
43 A
44 A
45 D
46 A
47 A
48 C
49 B
50 B
51 D
52 D
53 D
54 C
55 C
56 D
57 A
58 A
59 D
60 C

No comments:

Post a Comment